Postgebouw

• is aangeduid als beschermd monument Postgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw

Beschrijving

Voormalig postgebouw van 1885, kaderend in de ontwikkeling van de Zeedijk en de wijk voor nieuwe rijke badgasten in het oosten van Blankenberge. De bouw van het eerste Casino van Blankenberge (1884-1886) op de Zeedijk en die van het postgebouw vallen ongeveer samen. De oppervlakte ingenomen door het casinogebouw vormt in de tweede helft van de 19de eeuw een open plaats, die de staat had voorbehouden om er een 'lusthof' of openbaar park aan te leggen. In 1884 wordt de grond kosteloos aan de stad overgedragen voor de bouw van het casino. De straat (toen een deel van de Vissersstraat, nu Casinostraat) wordt daarbij iets zuidelijker heraangelegd, waarbij het spitse perceel op de hoek met de Hoogstraat ontstaat. Wanneer op dit perceel de post gebouwd wordt, moet één woning gesloopt worden.

Op het verkavelingsplan van 1889 rond de nieuwe kerk (Joseph Hoste) staat de "Poste" op deze cruciale hoek tegenover het "Casino", evenals de "Eglise" en de "Ecole moyenne" dan ook duidelijk aangegeven als uitgangspunt voor de nieuwe wijk voor rijke badgasten (Boterberge R., De Sint-Rochuskerk..., pagina 42).

Het postgebouw blijft in gebruik tot 1993, wanneer een nieuw gebouw in gebruik wordt genomen in de De Smet de Naeyerlaan. In de tweede helft van de jaren 1990 wordt het gebouw gerenoveerd door het stadsbestuur, en ingericht als heemkundig centrum "De Benne" (officiële opening op 28 maart 2002). Aan de Casinostraat nummer 1 (sloop burgerhuis) wordt daartoe een hedendaagse betonconstructie gebouwd, om er de trappen en de lift in onder te brengen. Ook de lagere rechter poorttavee aan de Hoogstraat wordt gesloopt alwaar het nieuwe betonnen volume wordt doorgetrokken.

Imposant hoekpand ingeplant op een spits perceel, met hoofdingang in de afgeschuinde hoektravee. De als hoektoren uitgewerkte hoektraveeën (opengewerkte torenbekroning niet heropgericht, minimaal verwijderd sedert 1983) functioneren als convergentiepunt onder meer vanuit de Hoogstraat, Onderwijsstraat, Langestraat en Casinostraat. In 1885 opgetrokken in eclectische stijl met inslag van de neo-Vlaamse renaissance, zie de baksteenarchitectuur met uitgewerkte sierelementen. Rode baksteenbouw boven sokkel van breuksteen; gebruik van gesinterde baksteen voor banden en vensteromlijstingen; gebruik van arduin voor ornamentiek; keramische tegelfriezen met niet-figuratieve versiering. Uitgewerkte ornamentiek met accent op de zij- en hoektraveeën: kordonlijsten, puilijsten, uitgewerkte sluit- en aanzetstenen met bolversiering of -bekroning, de uitgewerkte tuitgevels. Lijstgevels afgeboord door kroonlijsten op klossen, twee bouwlagen onder leien pseudo-mansardedaken (vorstkammen niet terug aangebracht, dakkapellen onder tentdak). De linker travee aan de Casinostraat is uitgewerkt met dakvenster onder schilddak met vorstkam. De trapeziumvormige hoektraveeën (rechter travee Casinostraat, afgeschuinde travee, linker travee Hoogstraat) zijn opgevat als hoektoren, de zijtraveeën uitgewerkt als tuitgevels met bolbekroning en afgerond topstuk waarin het embleem van de posthoorn. De hoektravee is voorzien van een houten dakkapel met onderbroken driehoekig fronton. De opengewerkte torenbekroning werd niet opnieuw opgericht bij de renovatie. Getoogde en korfbogige muuropeningen, vensters in de zijtraveeën (verdieping) uitgewerkt als deurvensters met bewaarde ijzeren balkonleuningen. Het schrijnwerk werd bij de renovatie volledig vernieuwd met hedendaagse profielen en materiaalgebruik.

Blijkens oude prentbriefkaarten bevond er zich oorspronkelijk geen portaal in de afgeschuinde travee, doch in de derde travee aan de Casinostraat en in de uiterste travee aan de Hoogstraat. Gedurende een bepaalde periode waren er twee of drie toegangen. Mettertijd werd het portaal in de Casinostraat vervangen door een venster. Het heraanbrengen van het portaal in de hoektravee en het afschaffen van het portaal in de Hoogstraat is een ingreep van de recente renovatie.

Het interieur werd volledig vernieuwd met het oog op de nieuwe functie van tentoonstellingsruimte (begane grond) en bureauruimte (verdieping en zolder). Enkel de gietijzeren kolommen op de begane grond en het bewaarde dakgebinte in het bijzonder in de torenruimte zijn vermeldingswaardig.

Het recent betonnen gedeelte (blinde gevel) met lift aan de Casinostraat nummer 1 en het smal betonnen gedeelte aan de Hoogstraat zijn niet in het beschermingsvoorstel opgenomen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, 1886/schets 8.
  • Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Prentbriefkaartencollectie.