Fotohandel Roman-Balasse

Beschrijving

Voormalige fotohandel Roman-Balasse. Smalle lijstgevel, in 1910 ontworpen door architect Joseph De Groote - lange tijd wonende en actief te Blankenberge - met art-nouveau-inslag. Typisch voor deze periode en ook voor het werk van genoemde architect is het parement van witte sierbaksteen, verlevendigd door het gebruik van arduin voor banden, sluitstenen (onder meer als mascarons) en de sierlijke consoles van de balkons, en het tegeltableau. Borstwering met tegeltableau, geaccentueerd door mooie gebogen kroonlijst op uitgewerkte klossen. Tableau: afbeelding van camera en attributen van fotograaf, bloemenrank (mogelijk blauwregen) en letters "J", "M" en "J" (oorspronkelijk ontwerp exuberanter). Het art-nouveauhoutwerk met zwierige vegetale roedeverdeling en gekleurd glas-in-lood (onder meer bloemen), is uitzonderlijk bewaard in de derde en vierde bouwlaag (uitgevoerd zoals aangegeven op de bouwaanvraag). De hoge winkelpui (corresponderend met twee bouwlagen) met gelijkaardige roedeverdeling volgens bouwplan werd vervangen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 7/ 1910 (gevelopstand, dwarsdoorsnede, plattegrond).
  • DEVENT G., Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 1994, p. 46-47 (prentbriefkaart).

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise