Handelspand

• is aangeduid als beschermd monument Handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

Beschrijving

Pand uit het begin van de 20ste eeuw binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge, met een beeldbepalende ligging aansluitend bij het "Oud Stadhuis", ter hoogte van de vroegere Markt waar de Langestraat verbreedt.

Art-nouveaugetint handelspand van 1910 naar ontwerp van de Uitkerkse architect Jules Heyneman, "bouwen van een huis dienende voor magazijn" volgens de bouwaanvraag. Breedhuis van drie bouwlagen onder zadeldak. Parement van witte sierbaksteen; gebruik van arduin voor banden en sierelementen als sluitstenen en consoles; gebruik van grijze sierbaksteen voor banden, strekken en (hoek)kettingen. De gevelopbouw is geaxeerd op het centrale risaliet zie de ritmering van de houten kroonlijst op klossen, de bewaarde buikvormige ijzeren balkonleuningen op uitgewerkte consoles, en de gekoppelde korfbogige muuropeningen, het geheel verdiept in een groot dito muurvlak. In de linker en rechter traveeën, rechthoekige muuropeningen met boogvelden. Tegeltableaus: afbeelding van drie bomen, banderol en rotsen in het centrale gevelveld onder de kroonlijst; gelijkaardige symboliek (onder meer boom, banderol) in de boogvelden links en rechts ervan; eveneens kleine tableaus in de boogvelden tussen de balkonconsoles onder meer met afbeelding van vrouwenhoofden tegen bloemenachtergrond. Bewaard houtwerk met geometrische indeling in de bovenlichten (zoals aangeduid op het bouwplan). Begane grond: de structuur van poortdoorgang links (vermoedelijk leidend naar magazijn), centrale winkelpui en deur naar de verdiepingen is bewaard. De op het bouwplan mooi uitgewerkte winkelpui is vervangen door een rolluik.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 8/ 1910 (gevelopstand).

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise