Hoekhuis l'Océan

• is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis l'Océan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand L'Océan

Beschrijving

Hoekwinkelpand zogenaamd "Océan" binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge. Oorspronkelijk pension/restaurant "Floréal". Art-nouveaupand van 1914 zie sierlijk uitgewerkte jaarsteen in tegeltjes "Anno 1914". Twee maal drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken, de aflijnende gebogen kroonlijst op uitgewerkte consoles is bewaard doch grotendeels afgeslagen met plastieken planchetten. Parement van wit geglazuurde betegeling verlevendigd door bruine banden. Gebruik van arduin voor de druiplijsten, sierelementen en de winkelpuien overgaand in (balkon)consoles, elementen waarin het zwaapslagmotief herkenbaar is. De afgeschuinde hoektravee krijgt boven de winkeldeur een uitkragende ronde hoektoren met jaarsteen, een verwijzing naar het maritieme motief van de vuurtoren. De getoogde muuropeningen zijn deels verlaagd tot rechthoekige. De bewaarde oorspronkelijke boogvelden met druiplijsten hebben echter nog steeds een sterk ritmerend karakter. Toegangsdeur tot de bovengelegen appartementen rechts van de winkelpui (Weststraat), in deze deurtravee leest men de structuur van de traphal af. Vervangen balkonleuningen.

• VAN RYSSEL C., Blankenberge van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, p. 78 (prentbriefkaart).
  • Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, Art-Nouveau Wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise