Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Marcel Hoste

Beschrijving

Samenstel van imposante burgerhuizen van 1904 (zie jaaraanduiding in tegeltableau en in het interieur) naar ontwerp van de Blankenbergse architect Marcel Hoste, gebouwd in opdracht van de gebroeders Amédée (nummer 90) en Gustave D'Hondt (nummer 92). Amédée was advocaat. Diens broer Gustave, was reder, hotelier-eigenaar, katholiek volksvertegenwoordiger en later burgemeester van Blankenberge (1907-1914, 1927-1931). Ze hadden familiale banden met architect Marcel Hoste.

Breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), koetsdoorgangen respectievelijk in de linker en de rechter travee. Parement van witte sierbaksteen, verlevendigd door middel van grijze banden, gebruik van arduin voor de sokkel en de sierelementen. De gevelopstanden met portalen met frontonbekroning, de dakkapellen uitgewerkt als klok- (nummer 90) en trapgevel (nummer 92), en de arduinen (kruis)kozijnen verwijzen naar de neo-Vlaamse renaissance. Het parement is daarentegen typisch voor het begin van de 20ste eeuw. Het tegeltableau met jaartal en zwierige bloemenmotieven in het boogveld van het portaal van nummer 90, de tegelfriezen in de borstwering onder de kroonlijst en de hoogreliëftegels onder de benedenvensters van nummer 92 zijn expliciete art-nouveau-elementen. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen, met bewaard houtwerk bij nummer 92; bewaarde koetspoorten.

Eenvoudige gecementeerde achtergevels met smalle achterbouwen (versmallend bij nummer 90) en rechthoekige muuropeningen. Vensters van de eerste verdieping met ijzeren balustrades ter hoogte van de veranda's.

De plattegronden van de huizen zijn ongeveer in spiegelbeeldschema opgevat: de koetsdoorritten op de uiterste zijden verbinden de straatzijde met de tuinzijde en geven zijdelings toegang tot de centrale vestibules waarop een traphal met een bordestrap aansluit. De vestibule is aan de straatzijde geflankeerd door een salon. Aan weerszijden van de scheidingsmuur, enfilade van drie salons waarop . in hun huidige vorm niet oorspronkelijke - veranda's aansluiten. Verhoogde begane gronden met uitzondering van de koetsdoorritten.

Bij nummer 90 is de binnenindeling bewaard, doch zijn de meeste interieurelementen weggebroken wegens een houtzwamaantasting. Bewaard zijn: de bevloering van de vestibule en de traphal, het stucwerk van het plafond in de centrale vestibule en in veel mindere mate in de salons (zelfde eclectische motieven als bij nummer 92), de houten bordestrap, als kinderbuste uitgewerkte consoles tussen de vestibule en de traphal, enkele eenvoudige marmeren schouwen.

Het interieur van nummer 92 is erg gaaf bewaard. Koetsdoorrit ('dijktegeltjes') met eclectische muurbeschildering en uitgewerkt stucwerk (plafonds); de lambrisering is grotendeels verwijderd. Deze doorrit is door middel van (marmeren) pilasters in drie delen gecompartimenteerd; het centrale gedeelte . uitgevend op de centrale vestibule . is hoger uitgewerkt met een zenitale verlichting (glas in lood); de poort aan de tuinzijde is eveneens uitgewerkt met glas in lood met bloemmotieven. Een vijftal muurbeschilderingen met centraal medaillon met afbeelding van hoofden van (Romeinse) soldaten, en in het centrale gedeelte datering "anno 1904"; voorts plantenmotieven, trompetten en fakkels en banderollen met opschriften (onder meer) "great floods have flown from simple sources" (rechter muur aan tuinzijde), "bien faire/ laisser dire" (rechter muur, centraal) en "god voor bake/ recht voor stake" (rechter muur aan straatzijde, verwijzing naar het redersberoep). Het centrale hoger gedeelte is door middel van (marmeren) pilastertjes onderverdeeld en beschilderd met landschapstaferelen met bomen, rotsen en blauwe lucht. De overgang naar de centrale vestibule is uitgewerkt met als kinderbuste uitgewerkte consoles. Vanuit de koetsdoorgang via trapje en dubbele deuren met gezandstraald glas, toegang tot de centrale vestibule. Deze vestibule wordt gemarkeerd door een mooie waterleliefries (toe te kennen ofwel aan het Duitse Tonwerk Offstein AG ofwel aan het Franse Sarreguemines) boven de witmarmeren lambrisering. In de traphal, art-nouveaumuurbeschildering of behangpapier met uitgesproken zweepslagmotief en bloemenmotieven, ook langs de houten bordestrap en op de eerste verdieping (mogelijk in de vestibule onder het behangpapier).

Enfilade van salons (plankenvloeren). Het linker salon aan de straatzijde met erg mooi eclectisch plafond zie stucwerk en beschildering met vaas- en bloemenmotieven, eenvoudige witmarmeren schouw. In het middensalon, gelijkaardig uitgewerkt plafond en lambrisering. Tussen het middensalon en het derde salon deuren met houtimitatie en beschilderd en gezandstraald glas, boven deze deur, kleine venstertjes met glas in lood (verlichting via plat dak boven derde salon). Het derde salon heeft een uitgesproken art-nouveaumuurbeschildering (zweepslagmotief, plantenranken, straalmotieven rond openbloeiende bloem, 'medaillon' met fluitspelende engel enzovoort); het plafond is hier afgeslagen met platen; dubbele deur naar de veranda met gezandstraald glas.

• Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 19/ 1904 (gevelopstand).
  • Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, Art-Nouveau wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise