Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Bostmolen en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Bostmolen en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij van drie huisjes

Beschrijving

Rij van drie huisjes, een groter huis met café en een voormalige brouwerij, nu hotel, voorheen één geheel met brouwerij, vermoedelijk opgericht door brouwer P. Van Wittenberghe rond 1850 en begin 20ste eeuw vergroot.

Nummers 21-25. Huisjes van elk twee traveeën en twee bouwlagen met geschilderde bakstenen gevel op gepikte plint en doorlopend pannendak. Rechthoekige vensters en deuren. Recent grondig aangepaste gevels.

Nummer 27 genaamd 't Blaffend Konijn. Voormalig brouwershuis en bureel van brouwerij van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met klokkenstoel. Gedecapeerde gevel met haast rechthoekige beluikte vensters, evenals bovenlicht van deur met geëtst glas met emblemen van ernaast gelegen voormalige brouwerij en opschrift "F. Van Wittenberghe/ 1900/ Rooborst/ La Fontaine". Deur gevat in omlijsting van rode en gesinterde bakstenen met kroonlijstje.

Nummer 29 genaamd De Brouwerij. Hotel gebouwd op de plaats van de voormalige stoombrouwerij zogenaamd "La Fontaine". Bewaarde ronde schoorsteen op vierkante sokkel van voormalige brouwerij ingebouwd in het nieuw gebouwde hotel.

Alleenstaand bakstenen dienstgebouw van zes traveeën onder schilddak (pannen), uit tweede helft 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen