Watermolen Bostmolen

Beschrijving

Bostmolen of Machelgemmolen, watermolen met sluiswerk op de Zwalm. Oorspronkelijk graanmolen met ertegenover oliemolen, reeds vermeld in 1571. De oliemolen gedateerd 1630 (?) door middel van muurankers in de geveltop, werd gesloopt na stopzetting van activiteiten in 1933. Bedrijvigheid van watermolen stopgezet in 1966. Molenhuis nu in gebruik als café.

Sluiswerk met woelrol met pal en twee zwengels afgedekt met ijzeren kapje; klein en groot tandrad. Getrapte strekdam met loopbrugje. Sedert 1981 wordt het bovenwaterpeil automatisch beheerst door een klepstuw.

Bakstenen molenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de Zwalm); gedateerd 1630 in vermoedelijk hergebruikte muurankers in noordelijke gevel en 1785 in een ingemetselde zandsteen van de hoekketting aan de watergevel, vermoedelijk vergroot circa 1875. Licht getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling. Tegen watergevel (westen) met natuurstenen onderbouw, bewaard ijzeren bovenslagrad.

Binnenin: diepe asput met arduinen ringmuur; op meelzolder vier koppels maalstenen, sleepluiwerk en haverbreker.

• BAUTERS P. & BUYSSE R. 1980: De Oostvlaamse watermolens, Inventaris 1980, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe reeks - nummer 11, Gent, 133-135.
  • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 31.
  • VER ELST A. 1979: De watermolens van Antwerpen en Vlaanderen in beeld, Zaltbommel.