Gekoppelde winkelhuizen in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Symmetrisch geheel van oorspronkelijk drie volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelhuizen in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van de gezusters Maria Agnes en Theresia Hoefnagels, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1860. Het rechter pand (nummer 38) is vervangen door een nieuwbouwpand.

De winkelhuizen Hoefnagels zijn representatief voor het oeuvre van Bartholomeus De Proost, die na studies aan de Antwerpse academie en een stage bij architect Louis-Auguste Serrure, vanaf omstreeks 1850 een zelfstandige praktijk uitbouwde. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren de eenheidsbebouwing en het poortgebouw van de Sint-Pauluskerk in de Sint-Paulusstraat, ontworpen in 1854 en 1859.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een zadeldak. Het uniform ontworpen gevelfront beantwoordde tot de sloop van het rechter pand aan een volkomen symmetrisch compositieschema, met de klemtoon op het middenpand (nummer 40) door middel van een balkon en een rijker stucdecor. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rustten oorspronkelijk op volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, klassieke, houten winkelpuien met zijportaal. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, bestaat de bovenbouw uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in een geriemde omlijsting tot op imposthoogte, met ijzeren parapetten. Het vroegere middenpand (nummer 40) wordt geaccentueerd door waterlijsten op gestrekte uiteinden en voluten, sluitstenen met schelp of mascaron tussen voluten, een gevelbreed balkon met ijzeren borstwering en voluutconsoles op de eerste verdieping, gebogen lekdrempels en plastische onderdorpels met cartouche op de tweede en derde verdieping. Eenvoudiger van opzet onderscheidt het zijpand (nummer 42) zich door deurvensters met ijzeren borstweringen vanaf de puilijst op de eerste verdieping, en gevelbrede casementen op de borstweringen hogerop. Een klassiek hoofdgestel op rankwerkmedaillons, met casementen in de fries en een houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde winkelpuien.