Begijnenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis

Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof van Hoogstraten

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof van Hoogstraten

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof van Hoogstraten

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, opgetrokken circa 1648. Van 1972 tot 1993 samen met nummer 1 ingericht als Ostmuseum.

Oorspronkelijke bouwbreedte, daklijst- en nokhoogte; zolderverdieping met (later ingebrachte) ingekaste, half beluikte bolkozijnen onder vertande bakstenen daklijst. Verhoogd achterdakvlak, zie de nadien gebouwde achterbouw (begane grond met bewaarde anker in oorspronkelijke buitenmuur, zolderverdieping met nog aanwezige muurplaat op idem). Ingekast en beluikt opkamervenster.

Voorste kamers met moerbalk; rechts kamer met schoorsteen uit de eerste helft van de 19de eeuw met zwart- en witmarmeren mantel en bepleisterde boezem met lijstwerk, pilasters, guirlandes. Keuken met eenvoudige haard uit dezelfde periode, geflankeerd door kasten. Opkamer boven kelder met aanzetsporen van tongewelf (parallel aan de voorgevel). Dakkap met opbouwspanten op de moerbalken.

Auteurs: Plomteux, Greet