Begijnhofhuis fundatie van Steenbeeck

Beschrijving

Voormalige fundatie van Steenbeeck, opgetrokken tussen 1692 en 1694 ter vervanging van de infirmerie die circa 1668 werd opgericht (zie ook Gemeenschapshuis Convent of Oudhuis).

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, iets hoger opgetrokken dan de aanpalende huizen. Overschilderde muurbanden. Muuropeningen en gevelafsluiting zoals bij nummer 30. Brandmuren met vlechtingen en rollagen. Oorspronkelijk bouwvolume en inwendige verdeling komen grosso modo overeen met de bestaande, op enkele latere binnenmuren en de verplaatsing van trap en haarden, uitgezonderd de keukenhaard, na. Samengestelde balklagen, veelal met bewaarde sloffen. Keuken met grote zwarte en rode vloertegels, afkomstig uit opkamer en kelder en herlegd volgens historisch patroon; twee kelders, één met tongewelf parallel aan de voorgevel, één met kruisgewelf. Bovenverdieping met voormalige ziekenzaal, zie ondersteuning van de zoldering door middel van houten kolom. Dakconstructie met drie opbouwspanten.

Auteurs: Plomteux, Greet