Sint-Jozefinstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefinstituut

Beschrijving

Normaalschool, naar ontwerp van 1903 van architect J. De Vroey in 1904 opgericht op gronden van het begijnhof, aanvraag tot vergrotings- en veranderingswerken naar ontwerp van dezelfde architect in 1914.

Complex van twee tot drie bouwlagen onder haakse leien bedaking. Baksteenbouw met decoratieve en constructieve verwerking van gele en zwarte baksteen en imiatie-natuursteen. Getoogde en rondbogige vensters. Voorgevel van negen traveeën met centrale lijstgevel en flankerende risalieten onder tuitgevels, aansluitend rechts uitspringende vierkante toren onder leien spits. Doorlopende puilijst, lekdrempels, banden en geleed kordon. Tuitgevels met overhoekse liseentjes, toren met verdiepte rondboognissen en gevelsteen "1904". Voortuintje met ijzeren hek. Tuingevel met doorlopende veranda.

• Stadsarchief Herentals, Bouwaanvragen 1.778.511, 1900-1904.

Auteurs: Steyaert, Rita