Kempische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kempische hoeve

Beschrijving

Typisch Kempische, langgestrekte hoeve, vermoedelijk van circa 1800, onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en riet), ingeplant op omhaagd terrein. Afkomstig van de Werftsesteenweg te Heist-op-den-Berg; eind 1989-begin 1990 gesloopt wegens bouwvalligheid en hier volgens het oorspronkelijke uitzicht heropgebouwd in de periode 1992-1996.

Het huidige woongedeelte bevat de vroegere woning en stal en werd opgetrokken uit de gerecupereerde baksteen; eenvoudige rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Oostelijke zijtuitgevel gemarkeerd door muurvlechtingen; keldervenster met gekalkt kruis en opkamer in noordoostelijke hoek. Aansluitende dwarsschuur in leem- en vakwerkbouw op bakstenen stoel; zichtbare ankerbalkkoppen.

• HUFKENS A., Steen voor steen terug opgebouwd, in Sandelyntje, 1996, XIV, nummer 4, p. 12-14.