Parochiekerk Sint-Niklaas

Beschrijving

Even ten zuiden van de dorpskern gelegen, georiënteerde neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van J. Bilmeyer van 1906 opgericht in 1908-1909 met westtoren uit de 13de en de 15de eeuw. Restauratie van toren naar ontwerp van P. Gevers in 1999-2000.

Driebeukig schip van vijf traveeën transept en koor met driezijdige sluiting tussen annexen, leien bedaking. Sobere baksteenbouw met karig gebruik van natuursteen. Ritmerende steunberen en spitsboogvensters. Westelijke puntgevel met schouderboogdeur onder natuurstenen boogveld met kruismotief omsloten door dubbele spitsboog op driekwartzuiltjes. Polygonale traptoren met ronde bekroning aan zuidzijde.

Ten noordwesten: vierkante toren van ijzerzandsteen (13de eeuw) en bak- en zandsteen (15de eeuw) onder ingesnoerde leien naaldspits. Gesloten onderbouw met steekboogdeurtje, spitsboogvenster en enkele lichtspleten. Bovenverdieping met zandstenen speklagen en steigergaten. Verdiepte muurvlakken met boogfriezen en omlopende cordons; spitsbogige galmgaten.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur met spitsbogen op hardstenen zuilen met koolbladkapiteel, houten spitstongewelf op colonnetten of consoles.

Mobilair

Schilderijen: Aanbidding van de drie wijzen (begin 17de eeuw), Verschijning Heilige Nicolaas aan Constantinus (tweede helft 17de eeuw) en Buste van priester (18de eeuw).

Beeldhouwwerk: eiken medaillon met buste van Christus (1699) vermoedelijk afkomstig van rugpaneel preekstoel, Heilige Hubertus (1730) van gepolychromeerd hout, Heilige Jozef met Kind (midden 18de eeuw) van witgeschilderd hout, gepolychromeerde Heilige Gerlacus (vierde kwart 19de eeuw) en Heilige Cornelius paus (begin 20ste eeuw).

Meubilair: hoofdaltaar van arduin bezet met koperen platen waarop voorstelling van eucharistiesymbolen en engelen ingewijd in 1920, centraal opgesteld altaar in 1992 vervaardigd met materiaal van de vroegere eiken communiebank (1907-1909), Maria-altaar afkomstig van het Besloten Hof te Herentals. In 1908 aangepaste preekstoel (1699) met bustes van de evangelisten en westerse kerkvaders. Neogotische biechtstoelen (begin 20ste eeuw). Polychrome neogotische Kruisweg (1903) en naamlijsten van alle sinds 1950 overleden parochianen.

Glasramen met voorstelling van de zeven sacramenten (1957) door R. Coppe uit Komen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 21, Morkhoven, dossier 5.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Westerlo, Brussel-Antwerpen, 1975, 21-22.
  • KERSTENS H., De Sint-Niklaaskerk te Morkhoven, Tongerlo, 1995.

Auteurs: Steyaert, Rita