erfgoedobject

Devotiekapel

bouwkundig element
ID
47579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47579

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Devotiekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Devotiekapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en volgens het plaatselijk infobord opgericht door de familie van de Werve circa 1858, naar aanleiding van de verschijning in Lourdes. In 1884 ingetekend op het kadaster. Gelegen in de bosrijke omgeving van het kasteel, aan de zogenaamde Kasteeldreef.

Neogotische bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting waartegen een zeszijdige toren, die inwendig is uitgewerkt als een imitatie van de Lourdesgrot; leien bedaking. Puntgevel met spitsboogdeur in natuurstenen omlijsting onder bekronende oculus. Voorts spitsbogige venstertjes en omlopende baksteenfries. Interieur met zichtbare kap en bezetting van geglazuurde tegels.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Vorselaar, 1884/4.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Devotiekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.