• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Missiehuis van de zusters van het Heilig Hart. Oorspronkelijk burgerhuis gebouwd door de familie Segers-De Smedt, volgens het kadasterarchief van 1896, in 1939 geschonken aan de zusters. Woning aan de achterzijde met één bouwlaag verhoogd en uitgebreid met een nieuwbouw met twee bouwlagen aan de tuinzijde. In 2004 door de zusters verlaten.

Woning in neogotische stijl, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), opgetrokken uit baksteen op een breukstenen plint, met verwerking van arduin voor vensterkruisen en dekstenen; sierankers op de penanten. Gemarkeerd linker zijrisaliet met bekronende trapgevel en Brugse travee tot in de top. Centrale deurtravee en rechter travee eveneens met Brugse travee met drielichtvenster op de begane grond en kruiskozijnen op de bovenverdieping, verzorgde baksteentracering op de penanten. Deur met bolkozijn bovenlicht en lateiconsooltjes; neogotische dubbele deur met ijzeren beslag.

Interieur met centrale gang met marmerschildering boven een hoge plint met geschilderde zuiltjes, imitatiemozaïek en imitatietegels; cementtegelvloer in zijgang naar de trap. Rechter salon vooraan met beschilderd plafond, naar verluidt door schilder De Leener uit Lebbeke, met omlopende lijsten met sjabloonmotieven, imitatiehoutbeschildering, banderollen met spreuken en wapenschilden in de hoeken.

Grote beboomde tuin achteraan met onder meer een Calvarie met levensgrote witgeschilderde (plaasteren?) beelden en een Lourdesgrot in kunstrustiek met Onze-Lieve-Vrouw en beeldje van de Heilige Bernadette, opgericht door de zusters .

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke