Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa gebouwd als dokterswoning door M. De Hauwere, van 1935 en naar verluidt naar ontwerp van architect M. De Stobbeleir. Ingeplant op een oude windmolensite tegenover de straathoek Kapittelstraat en de Kerkhofstraat (vroegere Molenbaan), namelijk op de afgegraven molenberg van de molen van Wieze. De korenwindmolen is als houten staakmolen weergegeven op een kaart van 1662 en zou als molen van de heren van Wieze al voor 1480 bestaan hebben. De molen was in 1872 afgebroken. De grote gele bakstenen villa van twee bouwlagen onder schilddak (pannen) vertoont de tijdens het interbellum nog lang voorkomende reminiscenties aan de cottagestijl. Voorgevel met een symmetrisch concept waarvan is afgeweken door de erkeruitbouwen op de linkerbovenhoek en overkragende puntgeveltop met bekleding in imitatie vakwerkbouw. Eigentijdse polygonale erkers op de begane grond. Breed deurrisaliet beklemtoond door de flankerende zijlichten van de tudorboogdeur en het centrale liggende venster van de dakkapel.

• DE WOLF G., "Den coorenwindtmolen" van Wieze, in Salvator mededelingen, 1992, 3, Wieze, p. 2-8.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het kadaster. Eerste aflevering de arrondissementen Aalst en Dendermonde, in Kultureel jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960 derde band, XIV, 1962, p. 176.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke