Brouwerswoning en brouwerij

Beschrijving

Herenhuis met midden 19de-eeuws voorkomen en 20ste-eeuwse interieuraanpassingen, voormalig woonhuis van de brouwersfamilie D'Hollander. Op het primitief kadasterplan (1816) werd al een volume weergegeven op deze plaats, in 1889 volgens kadastergegevens een weinig gewijzigd, en in 1896 in drie gesplitst. De brouwerij D'Hollander zou in oorsprong teruggaan op de brouwerij "De Halve Maan" die omstreeks 1800 werd overgenomen door Balthazar De Landtsheer en via huwelijk van zijn kleindochter in handen kwam van het brouwersgeslacht D'Hollander. Na François D'Hollander kwam de brouwerij in 1908 aan zijn weduwe, in 1910 aan Omer D'Hollander en later aan diens zonen Frans en Henri. In 1908 werden nieuwe bedrijfsgebouwen opgetrokken, die in 1931 werden vergroot. In 1939 werd een nieuw brouwerijgebouw opgericht, samen met een stookruimte en een 25 meter hoge schoorsteen. De brouwerij was van circa 1938 tot 1960 gekend onder de naam "Brouwerij Bacchus" en later als "nv Brouwerij van Baasrode". In 1972 werd de brouwerij overgenomen door S.A. Brasserie Piedboeuf uit Jupille en het machinepark werd ontmanteld.

Woonhuis met dubbelhuisopstand, bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Horizontaal gelede lijstgevel met twee registers van getoogde muuropeningen, voorzien van een witgeschilderde bepleistering met cordonlijsten; begane grond getypeerd door opvallend uitspringende banden, tussengelegen spiegels en hanenkammen. Soberder uitgewerkte bovenverdieping met muuropeningen binnen een geprofileerde omlijsting voorzien van oren met dropmotief. Bewaarde T-ramen. Licht uitspringend centraal deurrisaliet met fraaie dubbele houten deur onder getoogd bovenlicht. Gebruik van natuursteen voor weinig uitspringende doorlopende onderdorpels, plint, dagkanten en twee treden naar de deur. Houten geprofileerde kroonlijst op tandlijst en klossen ter hoogte van het middenrisaliet. Beraapte rechter zijgevel.

Bewaarde interieurelementen, onder meer parketvloeren en gestucte plafonds.

Bijhorende voormalige brouwerij ingeplant aan de straat en rechts palend aan het brouwershuis. Leegstaand fabrieksgebouw van drie traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking. Roodbakstenen gevel met benadrukte lintvoegen, geritmeerd door lisenen en opengewerkt door grote rechthoekige vensteropeningen met ijzeren roedeverdeling onder betonlateien. Centrale poort met achtergelegen doorrit geflankeerd door natuurstenen schamppalen, met bewaard bovenlicht in gestructureerd glas. Achtergelegen ronde bakstenen fabrieksschoorsteen.

• FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 18.
  • GIJSEN J., Baasroodse bedrijvigheid aan de Schelde, Dendermonde, 1997, p. 18-19.
  • STROOBANTS A., Industrieel-archeologische kroniek Dendermonde 1981-1983, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Vierde reeks, deel 9, 1989, p. 137.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, 1990, p. 38-42.