Station Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Sint-Jozef

Beschrijving

Voormalig spoorwegstation "Sint-Jozef", zie casementen, van 1898, heden omgebouwd tot woonhuis. Gelegen parallel aan de spoorlijn Torhout-Ieper (1871). Stationsgebouw getypeerd door hoger gedeelte van twee bouwlagen van de stationschefwoning en lagere, aanleunende vleugels met loketten en dienstruimten. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met arduin voor onder meer latei en plint; pannen zadeldaken (nok parallel aan de spoorlijn), rechts L-vormige aanbouw onder schilddak. Rechthoekige muuropeningen onder latei waarboven rollaag; deels gewijzigde muuropeningen in de aanbouwen.

• ANCKAERT F., VANACKER M., Hooglede door de jaren heen, Deel 1, Hooglede, 1995 p. 63.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol