Sint-Jozef-Rustoord

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozef-Rustoord

Voormalig ouderlingengesticht, school en weeshuis, heden Sint-Jozef-Rustoord.

1815: oprichting van armen- en spinschool aan de straatzijde. 1830: bouw van ouderlingentehuis. 1834: stichting van een klooster van de zuster maricolen uit Brugge. 1849: einde van spinschool. 1866: uitbreiding van de kapel tot de straatzijde, dit is tot huidig volume, ingewijd in 1867. 1879: sluiting van armenschool en overname van gebouwen door het rustoord.

1896: zusters maricolen opgevolgd door zusters van liefde uit Kortemark. Eerste Wereldoorlog: Duits hospitaal. In 1921-1923 heropbouw naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare); op dat moment omvat het een oudmannen-, oudvrouwen- en wezenhuis, zusterwoning, kapel, washuis, bakkerij en ziekenzalen.

Huidig grondplan met twee vleugels + een vrijstaande vleugel haaks op hoofdvolume van vijf traveeën + drie kapeltraveeën + zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking. Kapel onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat) met klokkentoren onder leien peerspits; overige volumes onder pannen schilddaken. In oorsprong bakstenen parementen met neogotische inslag; heden witte, beraapte gevels met gebruik van arduin voor de plint en de vensteromlijstingen. Lijstgevels met heden zakelijk uitzicht, opengewerkt door middel van rechthoekige muuropeningen.

Kapel voorzien van schoudergevel met aandak; hoekpilasters bekroond met urnen, arduinen kruis op top. Rondbogige vensters, onder meer drielicht op bovenverdieping. Centrale rechthoekige deuropening onder entablement. Interieur in de jaren 1960 volledig verbouwd, non-figuratief glas in lood.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten 8433, 8434, 5301.
  • ANCKAERT F., VANACKER M., Historische Evocatie van het Meisjesonderwijs der Zusters Maricolen te Hooglede, Hooglede, s.d., p. 30-40.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol