Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie werd opgericht in 1767.

De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van het Onze-Lieve-Vrouwkapittel van Cambrai. De tienden werden echter verdeeld tussen de pastoor, het Onze-Lieve-Vrouwkapittel van Cambrai, de Abdij van Affligem, de Abdij van Vorst en de pastoor van Aalst. De oudste vermelding van een pastorie te Nieuwerkerken dateert uit 1574. Anno 1632 werd er een nieuwe pastorie in het dorp opgericht. Het huidige pand dateert uit 1767 en werd betaald door de tiendheffers.

Het huidige dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak werd ingeplant in een grote tuin. Links en rechts werden twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak verwezenlijkt. De volledige gevelaankleding is 19de-eeuws. Het dak wordt bekroond door een klokkenruitertje.

De vorm, constructie, indeling en inrichting is traditioneel 18de-eeuws. Midden in de gang aan de rechter zijde, verscholen achter een deur leidt een rechte steektrap naar de eerste verdieping waar hij afgesloten wordt met een valluik. De gang op de eerste verdieping loopt evenwijdig met de voorgevel. Een ingebouwde zoldertrap geeft toegang tot de zolder. Onder het hoofdgebouw bevindt zich een kelder met tongewelf. De opbouw is identiek aan de pastorie van Baardegem en doet vermoeden dat ook hier de abdij van Affligem bouwheer was.

Een fraaie tuin vervolledigt het traditionele beeld van de pastorie.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002213, Pastorieën in het kanton Aalst.