Hoeve Hof ter Veyen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Veyen

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Hof ter Veyen", als omwalde site reeds aangeduid op de kaart van 1609. Wederopbouwhoeve van 1921 naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert (Roeselare), ongeveer met dezelfde opstelling als op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Teruggaand op de regionale hoevebouw zie,

Opstelling: losse, lage bestanddelen L-vormig opgesteld rondom een begrint erf met grasperken; boerenhuis en schuur met geïncorporeerde stalling en wagenhuis respectievelijk ten noorden en ten westen;

Omwalling: nog aangeduid op de in 1911 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut, niet meer op de stafkaart van 1979;

Materialen: rode baksteenbouw; mechanische pannen voor de (onderbroken) zadeldaken;

Streekeigen bouwelementen: tuit- en puntgevels met aandaken en vlechtingen, onder meer voor de risalieten; bij de schuur, dakoverstek op houten modillons, boven de korfboogpoort onderbroken door borstwering; lichtgleuven; rechthoekige vensters op bakstenen afzaat (vernieuwd houtwerk) en rondboogdeuren;

Indeling: vernieuwd boerenhuis van drie paardenstaltraveeën + vier huistraveeën; dwarsschuur met van links naar rechts wagenhuis (twee traveeën), schuur met dorsvloer en tas, onder de tas aardappelkelder, voederkot, koeien- en varkensstal.

• "Gedeeltelyke landskaart van Staden gemaekt in 't Jaer 1609" (kopie in K. De Ceuninck, Staden. Eertijds en hedendaags, 1872).
  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11921.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol