Gemeentehuis van Staden

Beschrijving

Gemeentehuis naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), jaarsteen "1923", ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste gemeentehuis iets verderop aan de Statiestraat. Ingewerkt wapenschild van de gemeente Staden (Statiestraat).

Hoekpand van brede linker travee als risaliet oplopend in tuitgevel + twee traveeën + afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de Ieperstraat, mechanische pannen), achthoekige dakruiter (leien). Vereenvoudigde navolging van de eclectische architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw door materiaalgebruik als gele baksteenbouw, arduin (sokkel) en simili-steen (banden en druiplijsten) en ontlenen van vormentaal als loggia met balusterleuning en arkeltje onder lantaarn. Doch gestileerde uitwerking, zie de kraagstenen en topstukken van de tuitgevels, de korfbogige vensterregisters met doorgetrokken druiplijsten en het korfboogportaal in geblokte omlijsting met bekronend drieledig bovenlicht. Vernieuwd houtwerk.

Aan de Statiestraat rechts aanpalend, oorspronkelijk lage conciërgerie onder geknikt zadeldak, in 1982 vervangen door politiekantoor naar ontwerp van G. Tyberghien (Staden, zie gevelsteen). Aangepast interieur met onder meer raadszaal.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2508.
  • DEMEULENAERE N., 1968: het startjaar van de heemkring, in het Gebied van Staden, III, 1993, p. 169-170.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol