Hoeve Ondankstee

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ondankstee

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve zogenaamd "Ondankstee" volgens naambord, als site reeds aangeduid op de P.C. Poppkaart (circa 1850). Losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, licht gebogen bij de schuur. L-vormige opstelling rondom een begrint erf met grasperken. Ten oosten, erftoegang via gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Ten westen van het erf, laag boerenhuis (nok parallel aan de straat); in de rechter zijgevel, jaartal "1859" aangegeven door middel van lichtere baksteen. Dubbelhuis van zeven traveeën. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk doch behouden luiken. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen.

Achter het boerenhuis, kleine lage stalling (nok parallel aan het huis). Ten zuiden, dwarsschuur van anderhalve bouwlaag (nok loodrecht op het boerenhuis) met geïncorporeerd wagenhuis en stalling. Dakoverstek, aan de achterzijde als afdak van de stalling. Getoogde en rechthoekige muuropeningen; laadvenster boven de stalling.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol