Postgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw

• is aangeduid als beschermd monument Postgebouw

Beschrijving

Posteryen, zie opschrift op puilijst. Eclectisch hoekpand van 1897, zie gevelsteen, naar ontwerp van J. Vercoutere (Izegem); tot in 1981 in gebruik als post, heden leegstaand. Verankerde bakstenen lijstgevel van vijf + vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak waarin zes dakkapellen onder tentdak. Verwerking van natuursteen voor onder meer deur- en vensteromlijstingen, lateien en muurbanden. Horizontale gevelgeleding door druiplijsten en de doorgetrokken borstwering met onder meer tegeltableaus; overkragende houten kroonlijst. Invoegen van traditionele elementen als de tuitgevels met windvaan van de licht vooruitspringende hoekrisalieten. Kenmerkend voor het toenmalige postgebouwtype is de vierkante hoektoren, op de bovenverdieping in overstek op bogen en consoles en geaccentueerd door arkeltorentjes en een ingesnoerde spits met kleine lantaarn naar barokpatroon. Rechthoekige vensters onder boogvelden met onder meer geglazuurde tegels volgens dambordpatroon; op begane grond getralied.

Interieur: tot eenheidsruimte verbouwde lokettenzaal met centrale gietijzeren composietzuil waarop de ijzeren balken terechtkomen die in de zijmuren worden opgevangen door geblokte pilasters met consoles. Voormalige slaapruimten van ontvangerwoonst op de bovenverdieping, zie bouwplan. Rechts, lager aanpalend gebouw dat oorspronkelijk dienst deed als "ontvangerwoonst" (zie bouwplan) en later als taverne zie opschrift.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 340.
  • Archief Imopost, Brussel.
  • LERMYTE J.M., Izegemse straatnamen met persoonsnamen, in Ten Mandere, nr. 101, 1995, p. 65.