Directeurs- en conciërgewoning met weverij

Beschrijving

Voormalige directeurs- en conciërgewoning daterend van 1886, met achterin gelegen weverij Holvoet-Van Outryve.

Nummer 24. Onderkelderd dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rode bakstenen lijstgevel verfraaid door het rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen en faiencetegels; arduinen plint, doorgetrokken onderdorpels en kordon. Getoogde bovenvensters en als winkelramen verbouwde rechthoekige benedenvensters in arduinen omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Houten vleugeldeur met bordes; glas-in-loodbovenlicht. Links, brede poortdoorgang die leidt naar een later overdekt binnenplein en achterliggend atelier; tussenpoort met glas in lood.

Bewaard interieur met centrale gang waarrond de verschillende salons gegroepeerd zijn; houten trap en trappaal; glas-in-loodbovenlicht. Rechts, twee volledig bepleisterde eclectisch aangeklede salons met zowel Lodewijk XV als 16de-eeuws geïnspireerde elementen: zie marmeren schouwen met gietijzeren kachelplaat; vleugeldeuren met ovale medaillons met twee portretten in profiel, mogelijk van de opdrachtgevers; supraporta. Gelijkaardige bovenverdieping maar eenvoudiger.

Voormalige weverij: bakstenen volume van twee bouwlagen onder geknikt pannen zadeldak. Rondboogvensters met ontlastingsboog van donkerrode baksteen; ijzeren roedeverdeling. Interieur met bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. Thans verhoogd met één bouwlaag.

Nummer 26. Voormalige conciërgewoning in aansluitende bouwstijl met typerende houten erker op arduinen consoles. Rondbogig bovenvenster. Muurkapel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 4/ 1883-1886.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol