Hoeve De Hoge Schuur

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve De Hoge Schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hoge Schuur

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "De hoge schuur", waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1653. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843); behouden opstelling. Oorspronkelijk omwalde hoeve, met resten in het oosten en zuiden, deels aangegeven door populieren. In het vierde kwart van de 19de eeuw werd een steenoven in gebruik genomen, heden verdwenen.

Semigesloten hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een deels begrind en deels geasfalteerd erf; omhaagde putvaalt. Langs de noordelijke erfoprit gemarkeerd door twee populieren en poortgebouw onder tentdak (Vlaamse pannen). In de voorgevel, muurnisje van gesinterde baksteen en jaarsteen "anno 1778" aan weerszij van de brede segmentbogige doorgang met arduinen neuten; steunberen tegen de zijgevels.

Ten noorden van het erf, boerenhuis onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) tussen aandaken met vlechtingen; vermoedelijk hergebruikte jaarsteen 1778 links van de deur. Getoogde muuropeningen; vernieuwd schrijnwerk.

Ten zuidoosten, merkwaardige langsschuur met gevelsteen 1802 boven de poort. Overstekend zadeldak op houten daklijstbalken. Gevel gemarkeerd door centrale steunbeer, asemgaten en vlechtingen; lange gevels geritmeerd door steunberen. Ten zuiden, stalvleugel onder overstekend zadeldak, doorbroken door laadluiken. Aangepaste muuropeningen. Ten oosten, buiten de omwalling, voormalige cichorei-ast uit de jaren 1930.

• Merkwaardige hofsteden te Izegem, deel I, p. 53-55.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol