Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee eclectische burgerwoningen van anno 1895 zie cartouche op de deurlatei (nummer 3).

Voormalige dokterswoning (nummer 3) van drie/vier traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder tentdak. Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin en breuksteen; picturale gevelbehandeling aansluitend bij de traditionele architectuur en zogenaamde neo-Vlaamserenaissance zie witgeschilderde hoekstenen, negblokken, lateien, aanzet- en sluitstenen van de rechthoekige vensters; ook muurbanden die samen met de kordonvormende onderdorpels en waterlijst van arduin de horizontale geledingen onderstrepen. Diamantkopfries onder de houten kroonlijst op modillons. Centrale deurtravee oplopend in tuitgevel met overhoeks topstuk en gekoppeld zoldervenster. Rechthoekige deur in uitgewerkte omlijsting met diamantkop- en peenmotief onder de balkonplaat met gietijzeren hek opgevangen door zware consoles. Aangepaste vensteropening rechts.

Deels behouden interieur met bepleisterde plafonds met rozet; centrale traphal met neobarokke bordestrap; salon met schouwmantel van zwart marmer met neobarok inslag.

Rechts, aanpalend diephuis (nummer 2) van één travee onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), aansluitend bij de hoofdbedaking. Schoudergevel belijnd met speklagen; puilijst met diamantkopversiering naar het patroon van de kroonlijst van het vorige pand. Drielicht van de tweede en centraal rondboogvenster van de derde bouwlaag opgenomen in een gestileerde interpretatie van een Brugse travee. Verbouwde begane grond met winkelpui.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 6/ 1893-1896.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol