Stadhuis van Izegem

Beschrijving

Voormalig herenhuis "Pax Intrantibus" zie opschrift in cartouche van drielicht, in 1883 opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van C. Van Houtte (Kortrijk), in opdracht van de familie C. Ameye-Dobbelaere, wijnhandelaar (zie Bacchuskop en wijnranken in het poortrisaliet). Sinds 1923 in gebruik als stadhuis en vervolgens uitgebreid met feestzaal in aansluitende bouwstijl.

Onderkelderd bakstenen gebouw geaccentueerd door het rijkelijk en decoratief gebruik van natuursteen; drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, doorbroken door vijf dakkapellen. Neo-Vlaamserenaissance-vormentaal gebruikt in rechter risaliet met in- en uitgezwenkte halsgevel met voluten en hoekfialen, de rijkelijk uitgewerkte middenpartij met typerende houten loggia met getorste zuiltjes onder palmettenfries, en inkompartij met bekronende aediculae. Linker poortrisaliet uitlopend op vierkante toren onder ingesnoerd tentdak met windvaan; houten balustrade. Arduinen kruisvensters onder meer drielichten; glas-in-loodramen op de verhoogde begane grond. Houten rondboogdeur met uitgewerkte naald en bewaard geheng.

Sobere achtergevel verfraaid met cementtegels voor fries en borstwering. Begane grond getypeerd door veranda met arduinen bordestrap; fraai uitgewerkt houtwerk.

Interieur. Imposante koetsdoorgang met ordonnerende geblokte pilasters die de gordelbogen van het bakstenen kruisribgewelf opvangen; marmeren plint en terrazzo- en mozaïekvloer met de initialen A-D (opdrachtgevers Ameye-Dobbelaere). Rechts, marmeren trap die via een glas-in-looddeur leidt naar eclectisch uitgewerkt trappenhuis met links (na de schepenzaal), houten bordestrap met geajoureerde borstwering; halfrond bordes met balustrade rusten op zuilen. Rechts, aan straatzijde, de zogenaamde "trouwzaal" in rijke neorenaissancestijl; houten lambrisering en uitgewerkte samengestelde balklaag ; marmeren schoorsteenmantel met Ionische zuilen; houten podium, in oorsprong voor muziekuitvoeringen. Links, de zogenaamde "Schepenzaal" in neoclassicistische stijl met bepleisterde plafonds en wanden; met zijde beklede panelen; witte marmeren schouw. Op de bovenverdieping zogenaamd "bureau", aansluitend bij loggia; ruimte aangekleed in sobere neorenaissancestijl, fraai uitgewerkte houten schouw met later toegevoegd opschrift: "Eendracht maakt macht" en wapenschild van Izegem (zie functie als stadhuis); Delftse tegels.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 4/ 1883-1886.
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, cel Monumenten en Landschappen, Archief nummer 340.
  • VAN DEN STEENDAM A., SEYNAEVE F., Stadhuizen te Izegem, in Ten Mandere, nummer 59, 1981, p. 63-86.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het meubilair van de raadzaal is van de hand van de Izegemse Firma Vandewalle, die een leerling van De Coene (Kortrijk, kunstwerkstede) was. Het meubilair in de raadzaal (die na 30 jaar nog in perfecte staat is) was de laatste opdracht van die Izegemse firma. De luster is van van de hand van de firma GOOSSE uit Etterbeek Brussel.