Elektriciteitscentrale

Beschrijving

Gebouw van de "stadselectriciteit" zie opschrift. In gebruik genomen in 1901, nadat de gemeente in 1899 beslist om een elektrische centrale in te richten voor de verlichting van de stad. In oorsprong weinig abonnees, maar vanaf de 1909-1911 steeds grotere behoefte onder meer ten gevolge van het mechanisatieproces in de borstel- en schoennijverheid.

Bakstenen gebouw, bestaande uit twee opeenvolgende volumes onder zadeldaken; zes traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Vernieuwd rood bakstenen parement uit de jaren 1920-1930; plint van breuksteen. Pseudo-pilastergevel onder een hoofgestel tussen een gekorniste lijst op dropmotief en een bredere kroonlijst, beide van simili-natuursteen; tussenliggende casementen met onder meer opschrift, zie hoger. Rondboogvensters en -deur met ijzeren roeden ingeschreven in de rechthoekige spaarvelden van simili-natuursteen.

Behouden stoommachine type tandem-compound van 1937 van 1200 pk van de firma S.E.M Division Usines Carels & Vanden Kerchove (Gent).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, nummer 348.
  • VERFAILLE M., 60 jaar stadselektriciteit, in Ten Mandere, nummer 5, 1962, p. 5-19.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol