Pastorie van de Heilig Hartparochie

Beschrijving

Pastorie van de in 1907 gestichte Heilig Hartparochie. Voormalig woonhuis van juffrouw E. Angillis, in 1913 geschonken aan de kerkfabriek. Eclectisch getint hoekhuis oorspronkelijk van drie + één traveeën onder pannen schilddak, in 1932 zie gevelsteen in rechter top, verbouwd en voorzien van een nieuw parement naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), zie linker hoek van doorlopend kordon van plint van gevel kerkzijde. Latere uitbreiding met twee linker traveeën in zelfde stijl zie bouwnaad en lichtere baksteen. Baksteenbouw op arduinen sokkel. Contrasterend gebruik van simili-natuursteen voor de omlopende muurbanden en puilijst, doorgetrokken onderdorpels en geriemde vensteromlijstingen met uitspringende sluitstenen, drie op de beneden- en één enkele op de bovenverdieping. Eerder neoclassicistisch accent in het balkon op zware consoles van de rechter travee en in de ijzeren hekken van dit balkon en de "fenêtres à terre" van de tweede bouwlaag. Gesloten rechter zijgevel: duidelijke navolging van de barokvormgeving in de centrale deurtravee geflankeerd door twee vereenvoudigde pilasters onder een in- en uitgezwenkte top met driehoekig fronton; eveneens in de arduinen omlijsting van de geblokte rondboogdeur met bovenlicht tussen voluten en druiplijst.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol