Bioscoop De Keizer

• is aangeduid als beschermd monument Bioscoop De Keizer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bioscoop De Keizer

Beschrijving

Bioscoop zogenaamd "De Keizer". Geboortehuis van de beeldhouwer Albert Termote (1887-1978), zie gedenkplaat.

1633: eerste vermelding als herberg. 1779: brouwerij en vierschaar-griffie der heerlijkheid. 1830-1842: stadhuis; brouwerij in werking tot 1852. 1879 tot interbellum: lokaal van de Katholieke Burgersgilde. 1896-1937: ook toneelzaal van deze gilde, die in feite een partij was. Sinds 1926: cinemazaal, naar verluidt voor het laatst gerenoveerd in 1945. Huidig complex van woonhuis met achterin gelegen bioscoop gevormd door samenvoeging van drie vroegere panden; negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met één dakkapel. Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel in 1945 aangepast in historiserende stijl, met behoud van vroegere ordonnantie. Rechthoekige, omlijste vensters; rechts voormalige poorttravee heden opengewerkt tot portiek met vitrinekasten. Vleugeldeur in omlijsting onder entablement met bekronend, gebroken fronton; cartouche met opschrift "De Keyser anno 1715". In inkomhal van bioscoop behouden gietijzeren zuil.

Toegang tot de bioscoop, ondergebracht in de voormalige brouwerij onder schilddak (nok loodrecht op de straat), via portiek met affichekasten en inkomhal. Cinemazaal met podium en 450 zitplaatsen op parterre en balkon, stoffering naar verluidt aangebracht in 1945 boven behouden lambrisering uit de jaren 1920. Ernaast feestzaal.

• CLAERHOUT B., Waar cinema nog magie is, in De Standaard, 9 september 1998.
  • De Keizer, 1633-1997, licht ter velde, het verhaal - een film.