Pastorie van de Sint-Jacob de Meerdereparochie

Beschrijving

Pastorie van de Sint-Jacob de Meerdereparochie, sinds 1966 dekenij, gelegen ten noordoosten van de kerk. Oorspronkelijk omwalde pastoriesite, reeds vermeld in 1706 en aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843), de pastorie was toen achterin gelegen. In 1848 bouw van huidige pastorie naar ontwerp van provinciaal architect Camille Dehults; gevelparement vernieuwd in 1948. Tussen 1848 en 1900 opvulling van de wal, in laatst genoemd jaar plaatsing van ommuring die in 1998 ter hoogte van de Pastoriestraat gesloopt wordt ten gunste van parking en zitbanken; in hetzelfde jaar uitbreiding van de dienstvertrekken rechts met garage.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat), gelegen in beboomde tuin. Rode baksteenbouw op arduinen plint, verankerde zijgevels. Boven de deur nisje van gesinterde baksteen met Mariabeeld. Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd vensterhoutwerk; beluikte benedenvensters; glas in lood in het bovenlicht van de deur.

Klassieke dubbelhuisplattegrond met rechts aanbouw voor dienstvertrekken, waarnaast oorspronkelijk een serre.

Interieur met beglaasde deur tussen hal en traphal met radvormig bovenlicht, cementtegelvloer. Kelders met tongewelven.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, 1848.
  • ANONYMUS, Historiek van de pastorij/dekenij, opgemaakt ter gelegenheid van de Open Monumentendag sept. 1999.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 52.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol