Hoeve Vandenbroucke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vandenbroucke

Beschrijving

Zogenaamd "Hoeve Vandenbroucke". Stal met op noordelijke zijgevel opschrift "M I 1763" (vóór restauratie naar verluidt "MF 1763"), en schuur met op noordelijke zijgevel "HMF 1778" en hartvormig metselaarsteken. Hoeve aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) met losstaande bestanddelen evenwel met grosso modo dezelfde ligging en in grosso modo dezelfde opstelling in de Atlas der Buurtwegen (1843). U-vormige hoeve, aaneengesloten door latere uitbreidingen, lage bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken (Vlaamse pannen), onder meer met overstekende dakranden op modillons en laadvenster onder hellend dak. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele steen, deels witgeschilderd op gepikte plint. Opstelling rondom rechthoekig begrint erf met linde; erftoegang ten zuidwesten tussen linden.

Ten noorden, woonhuis van twee + zeven traveeën met gerenoveerd erfparement. Ten oosten, schuur met korfbogige openingen voor onder meer wagenhuis, tas en dorsvloer, tevens langgerekte asemgaten. Westelijk volume gedateerd 1763 op uitstekend gedeelte van huidige stal met sporen van vlechtingen, in zuidelijk stalgedeelte langwerpige Boheemse kappen van baksteen op gordelbogen. Ten zuiden van de schuur mestvaalt. Ten noorden van woonhuis, kleine stal. Talrijke verbouwingen en recentere aanbouwen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol