Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch dubbelhuis van vijf/drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), gebouwd circa 1925, zie prentbriefkaart, naar ontwerp van architect A. Spriet, zie gevelsteen, in opdracht van Vansteenkiste, fabrikant van de margarine "Hoger op". Parement van lichte baksteen verfraaid met arduin, onder meer voor plint, en witte natuursteen. Brede venstertravee bekroond met verhoogde halsgevels en voorzien van driezijdige erkers met balkon; gelijkaardig balkon met ijzeren hekwerk boven de smeedijzeren vleugeldeur -voorzien van de initialen "V" en "U"- met bovenlicht. Deurvenster bekroond met afgelijnde topgevel waarboven dakkapel. Rechthoekige vensters, glas in lood bovenlichten op tweede bouwlaag; korfbogige deurvensters en deur.

Klassieke dubbelhuisplattegrond. Art-decohal, zie polychrome marmerlambrisering, waarboven stucwerkbloemen, cementtegelvloer, deuren en glas in lood. Traphal met houten bordestrap met marmeren aanzettrede, twee steekbogige art-decoglas-in-loodvensters. Rechts, salon met art-nouveauplafond, zie zweepslagmotieven, door boog verbonden met eetkamer met neoclassicistisch plafond; cementtegelvloer.

In de tuin, behouden molenwal; bakstenen pijler naar verluidt van de Prinsessenmolen ter hoogte van scheidingsmuur met nummer 36.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 204.
  • Fotoarchief Ten Mandere 25/8.