Parochiekerk Heilige Familie

Beschrijving

Georiënteerd bedehuis van de in 1941 gestichte parochie op de wijk Bosmolens; kerk opgetrokken tussen 1962 en 1964, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).

Type zaalkerk met rechthoekig schip van vijf traveeën; lager koor van drie traveeën en met rechte koorsluiting, geflankeerd door twee aansluitende lagere uitbouwen met onder meer sacristie. Op noordwesthoek sobere vierkante toren onder tentdak. Betonnen skelet met parement van witgeglazuurde baksteen en plint van zwarte baksteen; leien bedaking. Versoberde vormgeving met gestileerde elementen ontleend aan de traditionele gotiek, zie verdiepte lancetbogen van het westportaal en de overal toegepaste lancetboogvensters in geprofileerde omlijsting. Koor gemarkeerd door houten Christus aan het kruis, onder afdakje. Sober interieur. Spitstongewelf geritmeerd door betonnen gordelbogen waartussen baksteenmetselwerk (witgeglazuurde baksteen). Vlak overwelfd koor. Glas-in-loodvensters gevat in uitgespaarde steekkappen.

Mobilair. Zonder noemenswaardigheden.

• MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, deel 1, Decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt en Torhout, Izegem (Bosmolens), Heilige Familie, p. 11-12.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol