Rossekothoeve

Beschrijving

"Rossekothoeve" zie gietijzeren opschrift. Hoeve met losse lage bestanddelen rondom een rechthoekig erf. Overwegend witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint. Boerenhuis ten zuiden van het erf, waarachter rosmolen en bakhuis.

Achtzijdige rosmolen uit de 19de eeuw, gele baksteenbouw. Sinds 1932 buiten werking. Buitenwerkse diameter of breedte van 7 meter. Tegen het bovengedeelte van de koningspil, die op 210 cm van de grond werd afgezaagd, werd een nieuwe bekapping (golfplaten) geplaatst. Bewaard bakstenen looppad.

Bakhuis van het tweeledige type onder steil zadeldak (Vlaamse pannen) met aandak, mogelijk kern uit de tweede helft van de 18de eeuw of begin 19de eeuw. Links aansluitende stalling.

• Archief ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, Brugge, W/00290.
  • DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek, Brugge, 1977, p. 45-48.

Auteurs: Vanneste, Pol