Dekenij met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Dekenij, gelegen achter het kerkkoor op de hoek van de Bruidstraat met de Kasteelstraat. Achterliggende tuin, met bakstenen ommuring aan de Kasteelstraat. Neogotisch getint gebouw van 1903 (zie muurankers en mutatieschets) naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende), ter vervanging van bestaand gebouw. Kleine aanpassing van het bouwvolume in 1939.

U-vormig volume onder leien zadeldaken (nok parallel aan de straat), omlopende kroonlijst met klossen, dakkapellen onder tentdak. Rechts, smalle en lagere haakse dienstvleugel onder pannen zadeldaken. Gele baksteenbouw boven bakstenen sokkel verfraaid met arduin, sierankers.

Hoofdvolume aan de Bruidstraat: dubbelhuis van vier traveeën + rechts twee traveeën als risaliet oplopend in puntgevel met schouderstukken, en twee bouwlagen. Geritmeerd door arduinen kruiskozijnen (boogvormig ontlastingssysteem) gevat in Brugse traveeën (type II, geprofileerde omlijsting van rode baksteen). Bij het risaliet Brugse travee van type III. In de tweede travee, deur in een geprofileerde korfbogige omlijsting, geaccentueerd door arduinen druiplijst met hogel. Bovenlicht met rondbogige stenen omlijsting en in het midden een witgeschilderd beeld van Maria met kind. Voetenschrapers flankeren de deur. Eenvoudig witgeschilderd houtwerk Bewaarde houten deur met briefpaneel en uitgewerkt ijzeren beslag.

Zijgevel van het hoofdvolume aan de Kasteelstraat: puntgevel met schouderstukken en muurvlechtingen, gemarkeerd door schoorsteentravee. Aansluitend volume van twee traveeën en twee bouwlagen + aansluitend lager volume van twee smalle blinde traveeën, verlengd als blinde muur met tuinpoortje.

Achtergevels eenvoudiger uitgewerkt: getoogde muuropeningen onder strek met druiplijst, deels gewijzigde muuropeningen op de begane grond.

Interieur: bewaarde indeling. Gang uitlopend op grote centrale traphal verlicht door verspringende smalle vensters met glas in lood, houten, wit en zwart beschilderde bordestrap met trappalen en balusterleuningen, in deze ruimtes bewaarde mozaïekvloer. Voorts zwartmarmeren schouwen in het ontvangstsalon en bureel van de deken en bepleisterde plafonds met stucwerk rond luchters. Schilderij: "Verering van het Heilig Sacrament" uit de school van Rubens, in grote vergaderzaal boven (restauratie voorzien in 2001). Vanuit de rechter kamer boven, diensttrap naar de smalle lagere dienstvleugel, verborgen in muurkast.

Tuin: drietal taxussen en kleine serre. In de tuinmuur stenen bas-reliëf met inscriptie "H. Godelieve bescherm Vlaanderen" en voorstelling van de heilige met op de achtergrond onder meer de torens van Brugge.

• Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1835/2, 1870/7, 1905/9, 1939/14, 1981/46; 212: Kadastrale leggers, 224, 576, 834, 1927, 1937.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Gistel, modern archief, nummer 53: dekenij, 1902.

Auteurs: Vanneste, Pol