Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

Beschrijving

Vrijstaande neogotisch getinte pastorie van omstreeks 1912 (zie mutatieschets), schuin achter het kerkkoor gelegen. Aan de rechterzijde restanten van de oude kerkhofmuur met achtzijdige casementen.

Samengesteld gebouw: gele baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder leien zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op straat), sierankers. Onderkelderd diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met links haaks aansluitend lager volume van één travee met dakvenster, rechts aansluitend achteringelegen diephuisvolume. Markerende tuitgevels met muurvlechtingen, aandaken met leien afdekking. Aan de straat gelegen gevels geritmeerd door twee- en drieledige arduinen kruiskozijnen (ontlastingsbogen) gevat in Brugse traveeën (type I en II) met maaswerk. Korfbogige keldervensters. Deels bewaard witbeschilderd houtwerk, zonder roedeverdeling bij de kruiskozijnen. Deur met gedeeld bovenlicht, arduinen bordestrap van drie treden.

• Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1912/13, 1939/12; 212: Kadastrale leggers, artikels 429, 835, 1131, 1927.

Auteurs: Vanneste, Pol