Kasteel Montjoie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Montjoie

Beschrijving

Kasteel "Montjoie". Als (park)site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuws kaartmateriaal. Het zou eind 18de eeuw gebouwd zijn voor de Engelse familie Batlet. Na de Eerste Wereldoorlog zou het afgebrand en herbouwd zijn.

Ruim park toegankelijk via poort met hekpijlers en schamppalen, geflankeerd door persoonsdoorgangen met houten hek. Een beukenlaan, nu de Stampaerthoekweg, vormt een toegangsweg vanaf de Brugsebaan. De voorzijde van het kasteel kijkt uit op een rotonde met oude lindebomen, de achterzijde op vijver met een brug met opengewerkt baksteenmuurtje. Ten westen van het kasteel, koetshuis en conciërgerie, ten oosten ervan, hovenierswoning met aanpalende halfronde druivenserre.

Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het begin van de 20ste eeuw. Omringend laag opengewerkt muurtje, herhaald in het balkon van de portaalerker. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak (nok parallel aan de straat). Rode baksteenbouw verlevendigd door middel van witte sierbaksteen voor metselaarstekens, muurkettingen, de afwerking van de trapgevels, en de omlijstingen van de rondbogige en getoogde muuropeningen. Gaaf bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling, waaiervormige bovenlichten bij de rondboogvensters en luiken. Het eclectische interieur wordt in 2001 verbouwd, doch met behoud van een aantal elementen zoals trappen en schouwen.

Koetshuis en vooral conciërgerie met lichte cottage-inslag, zie wolfsdak, gekartelde dakranden en driezijdige erker. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

• DEKEYSER H., Gistel in oude prentkaarten, waarin enkele afbeeldingen van Moere en Zevekote, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart 63.

Auteurs: Vanneste, Pol