Mechanische maalderij

Beschrijving

Maalvaardige mechanische maalderij met uitzicht van circa 1930 en motor van 1955. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat, asbestleien), opgetrokken vóór 1900, voorgevel van circa 1930. Puntgevel van drie traveeën met rechthoekige muuropeningen onder meer in top dieper geplaatst laadluik onder hijsbalk. Maalinrichting met maalvloer op halve hoogte geschraagd door gietijzeren zuiltjes, volledig uitgeruste houten steenkisten met twee koppels kunststenen maalstenen van 1,50 meter diameter, gietijzeren raderwerk met onderaandrijving, ijzeren hamermolen en jakobsladder met riemaandrijving, houten meelgoten. Motor in afzonderlijke machinekamer: horizontale monocilinder dieselmotor "Crossley-Manchester" startend met zelf aangemaakte perslucht (luchtpomp en luchtfles) met waterpomp en dieselreservoir.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/0314/1.

Auteurs: Steyaert, Rita