Postkantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postkantoor

Beschrijving

Voormalig postkantoor. Hoekhuis van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Goorstraat, kunstleien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, wijziging van een ouder kleiner bouwvolume op het kadaster geregistreerd in 1876. Eertijds gecementeerde (zie oude foto), nu bepleisterde en beschilderde lijst- en tuitgevel met imitatievoegen en rechthoekige muuropeningen, bovenvensters in beschilderde omlijsting met ingegrifte decoratie op latei, benedenvensters met rolluikkasten. Voorgevel met enkelhuisopstand; rechthoekige deur in hardstenen omlijsting. Zijtuitgevel met in top twee radvensters met bloemvormige roedeverdeling in stervormige omlijsting. Gecementeerde achtergevel.

Aansluitend laag aanbouwsel onder zadeldak (nok parallel aan het Molenveld, kunstleien). Vernieuwd schrijnwerk en dito kroonlijsten. Gang met floraal stucwerk (plafond).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerhout, schetsen 1876/12.
  • CUYPERS V. & STEVENS V., Meerhout in de 20e eeuw, Meerhout, 1996, 71.