Gemeentelijke basisschool

Beschrijving

Alleenstaand complex met oudste vleugel naar ontwerp van J. Taeymans van 1904, naar ontwerp van dezelfde architect van 1912 uitgebreid met een vijfde klas, plannen voor een nieuwe klasvleugel van 1937. Latere uitbreidingen.

Oorspronkelijke onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) en aansluitende schoolvleugel van heden zestien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen en aflijnende, dubbele overhoekse baksteenfries van gesinterde steen.

Onderwijzerswoning met vensters en deur onder blinde boogvelden afgelijnd met platte laag van gesinterde steen; borstwering met decoratieve motieven in hetzelfde materiaal. Zijtuitgevels met muurbanden van gesinterde baksteen. Linker zijgevel met gevelsteen waarop naam van architect en bouwjaar 1906.

Lagere schoolvleugel geritmeerd door lisenen onderling verbonden door kordons van gesinterde steen, ertussen brede rechthoekige vensters. Zevende travee: hoger opgaande puntgevel met bolvormige topbekroning en banden van gesinterde steen; rechthoekige deur onder arduinen latei en getoogd bovenlicht onder dito waterlijst.

Achteraan vleugels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw: baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen onder afgewolfde pannen zadeldaken; voorts recentere uitbreidingen.

Pijlerkapel op hoek met St.Trudoweg.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 23, Meerhout, dossiers 5, 7 en 9.