Dekenij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij

• is aangeduid als beschermd monument Dekenij

Beschrijving

De dekenij, gelegen ten noordoosten van de Sint-Pieter- en Pauwelkerk, werd circa 1910 gebouwd ter vervanging van de pastorie in de Molenstraat, omdat deze te ver van de kerk verwijderd lag. Op het kadaster ingetekend in 1910 op een voorheen onbebouwd perceel.

Breedhuis in neogotische stijl naar ontwerp van de provinciale architect J. Taeymans van 1907. Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, leien) met kleine houten dakkapellen voorzien van houten windborden.

Verankerde, bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen voor sokkelaflijning en neotraditionele elementen als muurbanden en steigergaten. Centrale travee verhoogd door een getrapt dakvenster met overhoekse topstukken. Natuurstenen kruiskozijnen onder blinde nissen met drielobmotief, uitgespaard in Brugse travee met booglijsten van gele baksteen. Deur met lateiconsoles onder drielichtvenster. Zijtrapgevels (9 treden + topstuk) van drie traveeën. Uitgewerkte schoorsteenaanzetten in rechter zijgevel. Lager haaks aanbouwsel onder afgewolfd zadeldak, eertijds in gebruik als achterkeuken, heden keuken. Neogotisch ijzeren hek als toegang tot de tuin.

Klassieke binnenindeling met T-vormige centrale gang en twee grote dooreenlopende plaatsen rechts; links vooraan een kleine spreekkamer en achteraan de oorspronkelijke keuken. Deze indeling wijkt enigszins af van het oorspronkelijke ontwerp. Eenvoudig interieur met bewaarde cementtegelvloeren in gang en keuken en marmeren schoorsteenmantel in de voorste plaats rechts.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/1465/10.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen, 1910/64.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 4, Mol, dossier 2.