Parochiekerk Sint-Jozef Ambachtsman

Beschrijving

Moderne zaalkerk van 1967 (eerstesteenlegging) - 1968 (inwijding) naar ontwerp van Paul Meekels, gelegen nabij de driesprong Ginderbuiten/Brandstraat. Bij het ontwerp van de kerk moest rekening gehouden worden met de vorm van het bouwperceel dat vrij smal en diep is en gelegen te midden van lintbebouwing; vandaar dat de kerk zich ietwat achterin bevindt met aandachtspunt aan de straatzijde in de vorm van de vrijstaande ronde toren.

Vermits de kerk slechts aan één zijde goed zichtbaar is wordt trouwens alle aandacht gericht op de voorgevel. Eenvoudige baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder mank zadeldak met talrijke piramidale dakvensters, de enige verlichtingsbron. Vrijstaande ronde toren van beton.

Sober, modern interieur met hellend vloervlak en vrij complexe stalen dakstructuur met talrijke lichtkappen. Mobilair. Gepolychromeerd Madonnabeeld, afkomstig uit de oude kapel, circa 1700; moderne piëta, hardsteen, van de hand van Smits (Antwerpen). Orgel door ir. Pels (Herselt), eind jaren 1970.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monuemntenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/1079.