Kasteel van Postel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Postel

Kasteel gelegen in het centrum van Postel, in de onmiddellijke omgeving van de abdij.

Baron Stanislas de Broqueville erfde in 1865 nagenoeg heel het centrum van Postel. Hij werd bijgevolg "Heer van Postel"; de bouw van het kasteel werd reeds aangevat in 1857 en voltooid in 1861. De bouwheer deed voor de bouw geen beroep op een architect, maar liet zich naar verluidt inspireren door kasteel Leclaireau te Ethe in Belgisch Luxemburg. In 1921 werd het kasteel vergroot door de aanbouw van de twee gekanteelde zuidtorens. Naderhand nog diverse malen gerenoveerd en hersteld.

Neotraditioneel complex op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een centraal gedeelte met getrapt middenrisaliet, en flankerende torenvormige hoektravee, gakanteeld aan achterzijde. Baksteenbouw van twee à drie bouwlagen onder complexe leien bedaking. Bezoek werd niet toegelaten.

• ARREN P., Van kasteel naar kasteel. Deel 6, Kapellen, 1995, 205-214.