erfgoedobject

Gemeentelijke jongensschool

bouwkundig element
ID
52900
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52900

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool, opgericht in 1881 door toedoen van de familie van der Gracht de Rommerswael en naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans. De in oorsprong gemengde school, ingetekend op het kadaster in 1884, bestond uit een prachtig schoolhuis voor de onderwijzer met aangrenzende klassenvleugel ten noorden; laatstgenoemde bestond uit twee ruime klassen, gescheiden door een centrale gang; ten oosten ervan lag de speelplaats met een grote turnzaal ten noordoosten; laatstgenoemde werd in 1917 omgevormd tot twee bijkomende klaslokalen.

Na de oprichting van een meisjesschool in 1898, omgevormd tot gemeentelijke jongensschool. Tijdens het schooljaar 1938-1939 werd de oorspronkelijke turnzaal gesloopt en vervangen door een nieuwe bouw met drie klassen en een lokaal voor medisch schooltoezicht. Naderhand nog diverse aanpassings- en vernieuwingswerken.

Neotraditioneel schoolcomplex bestaande uit een klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met links aandak en schouderstukken en een onderwijzerswoning van twee + één sterk inspringende travee en twee bouwlagen onder L-vormig zadeldak (kunstleien). Karakteristieke verwerking van gesinterde baksteen voor speklagen, baksteenfries en druiplijsten.

In de lijstgevel van de klassenvleugel worden de traveeën geritmeerd door steunberen waartussen rechthoekige verdiepte gevelvlakken met rondboogvensters onder druiplijst. De uitspringende middentravee, eertijds de toegang tot de centrale gang, bestaat uit een tuitgevel met Brugse travee: de oorspronkelijke rondboogdeur is heden omgevormd tot venster onder druiplijst met diamantkophoek- en -sluitstenen; hogerop arduinen gevelplaat met opschrift "gemeenteschool" en oculus. Arduinen gevelplaten op de flankerende steunberen vermelden het bouwjaar 1882 en bouwmeester P.J. Taeymans.

Onderwijzerswoning gekarakteriseerd door tuitgevel met muurvlechtingen, aandak en schouderstukken; rondbogige muuropeningen onder druiplijst.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1884/52.
  • S.N., Van Groote Heide tot Rauw 1889-1989, Tessenderlo, 1989, 173-188.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Herbestemd tot sociale woningen.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentelijke jongensschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52900 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.