Vrije meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije meisjesschool

Beschrijving

Voormalige vrije meisjesschool, van 1908, sedert 1977 gemengde vrije school. Midden 19de eeuw bestond er in Sluis een gemengde school. Wegens het groeiend aantal leerlingen begonnen de zusters van Huldenberg in 1908 een aparte meisjesschool, geregistreerd op het kadaster in 1909; de reeds bestaande school werd toen ingericht als jongensschool.

Aanvankelijk bestond de meisjesschool uit een klooster en een vrijstaande schoolvleugel met twee klassen, die in de periode 1926-1927 van een bovenverdieping werd voorzien. In 1951 werd een perceel achter de kloostertuin aangekocht waarop twee nieuwe kleuterklassen werden gebouwd naar ontwerp van R. Van Steenbergen, tegelijk met een overdekte speelplaats, heden eetzaal en kleuterklas.

Klooster: vrijstaand, neotraditioneel getint dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met getrapte dakvensters (nok parallel aan de straat, leien), van 1908. Bakstenen lijstgevel, gemarkeerd door muurbanden van gele en zwarte baksteen en deurrisaliet met getrapte top. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei en rollaag van afwisselend gele en zwarte baksteen.

De oorspronkelijke rechthoekige deur, eveneens onder ijzeren latei, was bekroond door een heiligennis, volgens oude foto's. Sedert 1958 is de begane grond uitgebreid met een voorgebouw onder plat dak, naar ontwerp van R. Van Steenbergen.

Schoolvleugel: baksteenbouw van zeven traveeën, oorspronkelijk één, sedert 1926-1927 twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Lijstgevel met dubbelhuisopstand, geritmeerd door lisenen, waartussen respectievelijk steekbogige en rechthoekige muuropeningen werden uitgespaard; laatstgenoemde onder ijzeren I-latei. Aflijnende houten kroonlijst op klossen.

Aan straatzijde: zijpuntgevel met uitgewerkte schoorsteenaanzet.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds R. Van Steenbergen, nummer 457.