Goederenloods

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goederenloods

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Stationssite Maldegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goederenloods van de spoorwegen

Beschrijving

Voormalige goederenloods, heden architectuurbureau Aiko, gebouwd door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen in 1934 ten oosten van het stationsgebouw.

Het ontwerp is, naar de originele plannen, van architect Paul Nouille, spoorwegarchitect en medewerker van onder meer de architecten August Desmet en Henri van de Velde. In tegenstelling tot het dienstgebouw van 1931 dat volledig in de stijl van het 19de-eeuwse station gebouwd werd is voor de goederenloods resoluut voor modern gebouw gekozen. Langwerpig constructie opgetrokken uit oranjerode baksteen op een plint van zeer harde donkere baksteen en afgedekt door een betonconstructie met deels plat dak, aan de straat- en perronzijde doorlopend in een haast gevelbrede luifel. Het middendeel is voorzien van een zadeldak met balken van gewapend beton waartussen glasstroken voor een unieke verlichting van de binnenruimte zorgen. Straat- en perronzijde oorspronkelijk voorzien van drie brede hooggeplaatste vensters met betonramen met kleine roedeverdeling en twee grote houten rolpoorten die aan de binnenzijden bewaard bleven. Aan de buitenzijden werden de openingen beglaasd en voorzien van een centrale deur bij de recente renovatie tot kantoorgebouw door en voor het architectenbureau Aiko. Aan de perronzijde bleef de betonnen laadbok bewaard, ondersteund door zes vierkante pijlertjes en toegankelijk langs twee betonnen trapjes.

Binnenin: behouden oorspronkelijke vloer van zwarte bitumentegels. Nieuwe opdeling van de ruimte in twee niveaus. Op het gelijkvloers geven twee circulatiegangen aan de voor en achterzijde toegang tot een wachtruimte, verschillende vergaderruimtes, het archief en een keukentje en sanitair op verspringende niveaus in de rechteraanbouw. De bovenverdieping, toegankelijk via metalen trappen, is opgevat als één groot landschapsbureau verlicht door het beglaasde zadeldak In de wachtruimte bleef nog een in de vloer vastgehechte gietijzeren weegschaal bewaard, op naamplaatjes gesigneerd: "bascule automatique, système Roche à Reims/ Marne" van de firma "Rousseau-Roche/ constructeurs/ Reims".

• Architectenbureau Aiko, plannen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen