Zusterhuis

Beschrijving

Parochiehuis "'t Oud Clooster", aansluitend bij de "Vrije Basisschool Duinen", gelegen ten zuiden van de parochiekerk Sint-Theresia.

Het huidige kloosterschoolcomplex gaat terug op het eerste bedehuis van Bredene-Duinen, opgericht in 1925 met klaslokalen op de bovenverdieping. Oorspronkelijk langwerpig, eclectisch gebouw van twee bouwlagen met ka­pel/klas­sen­vleu­gel en aansluitend zusterhuis respectievelijk uit­gevend in de Hen­drik Con­scien­ce- en de Peter Benoitlaan, naar ontwerp van Oostends archi­tect.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadel­dak met dakkapellen; lage deurtravee rechts. Baksteenbouw met gebruik van simili voor begane grond, horizontale en geblokte hoek­pilasters. Middenrisaliet met rechthoekige erker en uit­lo­pend in ge­knik­te punt­ge­vel voorzien van imitatievakwerk. Kruis- en bol­ko­zij­nen. Rondboogdeur onder houten luifel als zadeldakje. Zijge­vels: aandaken met schouderstukken onder meer bol­be­kro­ning.

Ten zuiden, recentere klasgebouwen en speelplaats.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, Bouwvergunningen, sine dato, 3/5.