Jacobinessenhoeve

Beschrijving

Naam in opschrift boven huis­deur. Voormalige eigendom van de Brugse jacobi­nessen, te­rug­gaand tot midden 16de eeuw en aangeduid op de Ferraris­kaart (1770-1778). Lig­ging in het grensgebied geëgaliseerde duinen, zogenaamd "D'Heye"/ pol­der verklaart enigszins de hier tot in 1950 aanwezige schaaps­kud­de, zie de schaapskooi.

Lage, losse be­stand­de­len van verankerde ­bak­steen onder za­del­daken, rond­om een deels ver­hard erf met vaalt, drink­poel en onver­harde op­rit. Ten noorden, moes­tuin en resten van boom­gaard. Ten noordwesten, nieuwe ver­ka­veling.

Ten noordwesten van het erf, langgestrekt boerenhuis met geïntegreerde stal. Witgekalkt woon­gedeelte links van twee opkamertraveeën + vijf traveeën. Verankerd roodbakstenen stalgedeelte van tien ­traveeën onder on­der­bro­ken za­del­dak (Vlaam­se pan­nen). Hogere op­kamer gemarkeerd door aandaken; breed dakvenster met puntgevel ter hoogte van de huisdeur. Bouwnaad tussen huis- en stal­vleu­gel met ge­pekte plint.

Boerenhuis met oude kern, naar ver­luidt volgens jaar­tal in opka­mer­balk van 1609 zie ook jaarop­schrift van tus­sen­dorpel voor­deur; stal na brand herbouwd in 1847 en 1848 volgens jaar­ste­nen. Getoogde kelder­opening onder de opkamer. Rechthoekige 19de-eeuwse huis­vensters onder meer beluikt. Licht getoogde staldeu­ren en -ven­sters. Achtergevel met bijbouwen.

Ten Oosten, voormalige schaapsstal van witgekalkte baksteen. circa acht traveeën onder pan­nen zadeldak (nok evenwijdig met boerenhuis) met klim­mende dakkapel­len; moge­lijk oude kern van 1700 zie het jaartal in zijge­vel, echter 19de-eeuws uitzicht.

Ten zuidwesten, na brand herbouwde dwars­schuur van 1952.

• Bredene. Hoevenroute (bron: F. Gevaert), Bredene, sine dato.